Despre colectivul tânăr

Din când în când mai caut câte un anunţ la oferte de serviciu. Pentru nepoata mea studentă care doreşte un part-time dar dacă se poate să fie şi comod şi bine plătit şi în domeniul în care-şi desăvârşeşte studiile şi... Pentru prietena mea care are blocat accesul la anunţuri (la serviciu) şi acasă firma de internet o ameninţă de un an că vine şi reinstalează cablul şi-i returnează nişte bani datoraţi. Până la urmă şi pentru mine, căci încă mai cred într-un CV bine scris şi real care să suscite interesul unui angajator serios. Partea aceasta cu CV-ul o spun din proprie experienţă, funcţionează. Adevărat, şi tu trebuie să fii serios şi să ai ce oferi.

Spuneam că din când în când citesc anunţurile de oferte de serviciu. Bun: pachet salarial atractiv, şanse de promovare. Nu înţeleg însă un lucru. De ce ar trebui să mă încânte faptul că aş lucra într-un colectiv tânăr? Majoritatea anunţurilor conţin şi acest aspect la beneficii. Să înţeleg că nu m-aş simţi bine între oameni de 40-45 de ani, adică de-o seamă cu mine? Sau pe la 40-45 de ani se presupune că te-ai blazat, eşti acru şi îmbufnat şi e un chin să stea omul lângă tine, în încăpere? Sau poate nu mai ai dorinţa de a răspunde provocărilor - termen la modă?

De ce trebuie să fie un avantaj lucrul într-o echipă tânără? Pentru atmosferă? Îi apucă aşa, pe tineri, o dorinţă nebună de a se afirma, de a demonstra că sunt buni şi muncesc ca apucaţii, e o energie pozitivă care trece prin birou? Un om de 40-45 de ani ar întrerupe fluxul acestei energii pozitive? Eu nu înţeleg deloc care ar fi avantajul. Nu văd care ar fi dezavantajul lucrului într-o echipă, să-i zic, mixtă. Nu văd de ce nu m-aş simţi bine, profesional şi personal într-o echipă şi cu oameni cu experienţă.

Eu nu văd nici un avantaj în acest aşa-zis beneficiu de a lucra într-o echipă tânără. Iar când văd un astfel de anunţ mă gândesc imediat că e o capcană. Angajatori care manipulează, încercând să angajeze numai tineri pentru a-i exploata în numele acelei provocări de care aminteam. Îi pun să facă ore suplimentare şi multe alte sarcini neplătite, apelând la orgoliul şi dorinţa tânărului de a demonstra că poate face o mulţime de lucruri. Un om cu experienţă ar spune clar: "Nu". Şi să fiu bine înţeleasă. Nu vorbesc de tinerii care nu ştiu pe ce lume sunt şi cer salarii de mii de euro neavând nimic a oferi. Vorbesc de cei care chiar doresc să se afirme profesional şi sunt buni. Ei fac mult şi se mulţumesc cu puţin pentru că acel post "e o provocare". Au "şansa de a promova şi lucrează într-un colectiv tânăr". Mie mi se pare clar o manipulare.

Notă: Nici un articol, fragment al unui articol sau fotografie nu pot fi reproduse fără acordul autoarei.

Comentarii

Postări populare