Cum să înveţi să nu controlezi totul

O carte recent apărută la editura Ascendent, a autoarei Christianne Chaille, despre nevoia de control. În traducerea subsemnatei. Editor: Clara Toma.

Vei afla ce este controlul, formele lui, dacă este mijloc sau scop; cum îţi controlezi succesele, care sunt tipurile de personalitate cu tendinţa de a fi controlante; vei găsi şi sfaturi pentru a învăţa să trăieşti cu o persoană controlantă - la locul de muncă, în viaţa de familie sau viaţa amoroasă; sfaturi pentru a învăţa să nu controlezi totul; vei afla care sunt lucrurile pe care nu le poţi controla. Iar chestionarele te vor ajuta să te încadrezi ori nu în categoria persoanelor controlante.
"Pentru o viaţă liniştită..." e un instrument de transformare care-l va ajuta pe cel avid de control să devină o persoană plăcută pentru el însuşi şi pentru ceilalţi.

Fragment din Introducere:

"Cunoaştem cu toţii persoane - că e vorba de patron, coleg de serviciu, prieten sau soţ - a căror nevoie de control e într-atât de puternică încât devine la fel de vitală ca respiraţia. În fond, să ai o personalitate care vădeşte o nevoie de control extrem, să fii o persoană care controlează (control freak, după o expresie des folosită în engleză) sau să fii subjugat de această necesitate viscerală de control nu este atributul unui sex, al unei categorii de vârstă, al unei culturi distincte sau al unei anumite clase sociale. Poate este chiar cazul tău, într-un grad mai mic sau mai mare, fără să fi dorit vreodată să recunoşti acest fapt, să ţi-l mărturiseşti…

Bineînţeles, să ai controlul vieţii tale, al relaţiilor îţi conferă o stare de bine şi de siguranţă care dă naştere unei oarecare seninătăţi spre care tindem cu toţii. Dar să cultivi, conştient sau inconştient, o nevoie sau uneori chiar o pulsiune incontrolabilă… de a controla totul poate să se dovedească un angrenaj nefast şi nesănătos.

Nu e greu de ghicit, într-adevăr, că persoana care se confruntă cu această problemă va resimţi adesea mari frustrări, furie şi un puternic sentiment că nu e înţeleasă de către ceilalţi de îndată ce va avea impresia că-i scapă controlul… Invariabil, acestei senzaţii îi vor urma repercusiuni în general dezagreabile pentru cei din anturajul apropiat.

De altfel, la acest tip de persoană, simplul fapt de a gândi că dominarea unei situaţii poate să ia sfârşit va provoca iremediabil o reacţie în lanţ în care va manifesta spontan, în primul rând, o anumită formă de agresivitate. Când survine un context în care pierderea controlului este într-adevăr reală şi totală, atunci consecinţele sunt multiplicate şi din această cauză mult mai devastatoare. În acest caz izbucneşte o adevărată tornadă de emoţii şi de acţiuni adesea incoerente, care mătură totul în cale! E o situaţie la antipozii a tot ceea ce proslăvesc filozofiile şi religiile, precum stoicismul sau buddhismul."

Comentarii

Postări populare