Mărțișor de la editura Cununi de stele



„Dac-aș fi fost femeie…“

…rostesc ei deseori, privindu-ne îndelung, cu subînțeles. O propoziție care ne-ar putea face să credem că Dumnezeu ne-a avantajat când ne-a creat pe noi, femeile, ispititoarele lui Adam. Prin aspectul fizic am avea un atu în plus față de bărbați și lupta pentru egalitate ar trebui, așadar, s-o ducă ei, nu noi. Fiindcă bărbații ne invidiază pentru că suntem femei și nu încetează să ne-o spună, resemnați oarecum, cu atât mai mult cu cât ei nu pot recurge la miracolul cutiei cu farduri.
Candidăm pentru un post? Îl ocupăm grație picioarelor lungi, strategic descoperite de o fustiță purtată cu un aer inocent. Câștigăm încrederea intervievatorului prin gesturi grațioase, zâmbete promițătoare. Farmecele noastre îl cuceresc pe cel de dincolo de birou, pe când un bărbat nu poate face un gest de cochetărie fără a fi taxat drept homosexual.
Avem multe avantaje că suntem femei: acasă, la serviciu, pe stradă. Pretutindeni ne bucurăm de atuul de a fi femeie: ni se deschid ușile, în autobuz ne sunt cedate locurile, bagajele ne sunt cărate; nu schimbăm garniturile robinetelor, nu batem covoare; nu rămânem la ore suplimentare, deoarece avem copii.
„Dac-aș fi femeie…“, zic bărbații, și cele mai multe dintre noi cad în capcana subtil întinsă. Vezi, Doamne, trăim într-o lume unde inteligența nu este deloc un criteriu de apreciere, ci frumusețea; slăbiciunea fizică e ridicată la rang de delicatețe iar maternitatea trece drept discriminare pozitivă. Auzindu-i pe bărbați, te simți și vinovată pentru avantajele pe care ți le oferă statutul de femeie. Dacă sentimentul de vinovăție îți dă târcoale, atunci scopul bărbaților e atins: au reușit să te distragă de la adevăratele probleme: hărțuirea sexuală – angajarea în funcție de lungimea picioarelor – , timpul dublu de muncă – la serviciu și acasă.
„Dac-aș fi femeie…“, zic ei, bărbații. Tonul e de invidie, dar dacă ar fi sincer, ar denota compătimire, ar suna cam așa: „Dac-aș fi femeie, mi-aș plânge de milă, căci trăiesc într-o lume unde regulile jocului sunt conduse de către bărbați“.

Cum intrați in posesia mărțișorului? Detalii pe
www.edituracununidestele.ro

Comentarii

Postări populare