Sora mai mare a lui Eminescu la Gaudeamus





Ati putea spune ca evocarea evenimentelor de la Târgul de carte Gaudeamus e in sens invers. Corect. Pentru ca acum am intrat in posesia câtorva fotografii de la evenimentul din prima zi - Amita Bhose, sora mai mare a lui Eminescu - iata ca dăm timpul în urmă abia azi.

Ora 18,30 a primei zile de târg a sosit într-o liniște deprimantă. Pe timp de lumină pustiul măturase culoarele dintre standuri, dracul râzându-și de puținii aventurieri - vizitatorii. Așa că întunericul a coborât peste Romexpo într-o atmosferă de mormânt aproape. Nici nu aveam cui întinde coșulețul cu proverbe bengaleze. Trist, nu? parcă eram într-un muzeu plin de cărți, înțepenit.

Cu rușine în suflet am întâmpinat-o pe doamna Maria Grapini, invitata de onoare a evenimentului. Care eveniment? Păreau a spune pereții, cărțile, scaunele. Oamenii nu aveau ce spune, pentru că erau absenți. Absenți și în zilele următoare și de la evenimente desfășurate la parter, acolo unde sunt editurile mari. De pildă, sâmbătă, un critic literar vorbea singur cu microfonul.... Nu, nu mi-a venit inima la loc, văzând că și la alții e la fel. Pentru că nu e normal ce se întâmplă. Mallurile sunt pline, cârciumile sunt pline. Cei ce citesc nu au bani? Poate. E mult de spus aici, cred însă că e o prostire calculată a poporului român.

Deci doamna Maria Grapini a venit. Ca o lumină. N-o cunoscusem decât pe facebook - poate părea ciudat, nu? Nu, iată că nu e ciudat și da, dânsa e în viața de zi cu zi așa cum am văzut-o la televizor: transmițând multă energie, optimism, bătăioasă, neîndurătoare. Un om de afaceri pe picioarele lui, un om căruia nu-i e teamă să spună lucrurilor pe lume. Om politic drept. Vă întrebați, probabil, de ce a fost invitata de onoare a unui eveniment legat de personalitatea și opera Amitei Bhose. Eu cred că știți că este și consul onorific al Ambasadei Indiei la București. Dar eu cred că a acceptat pentru Didi - Amita Bhose. Pentru că prețuiește oamenii de cultură și oamenii drepți, cu coloană verticală, iar Amita Bhose a fost un astfel de om. Citise mult despre Didi. Iar când a început să vorbească, oamenii s-au oprit, așezându-se pe scaune. Forța cuvântului, forța privirii.

A fost mai mult decât un eveniment. A fost o evocare emoționantă, la care a participat și Elena Andronache, și ea fostă studentă a lui Didi, ca și mine. Amândouă am fost impresionate de forța pe care o emană doamna Grapini. Am cunoscut un om care poate fi model pentru ceilalți. Un om care crede în cultură, în frumos. A spus: Și doi inși dacă sunt de față, cuvântul se multiplică. Și are dreptate. În viață, totul e să nu te lași călcat în picioare, să lupți pentru ideea ta. Pentru dreptate. Așa cum a făcut și Didi - Amita Bhose.

Vi se pare că nu are legătură cu cultura? Vă asigur că are.

Comentarii

Postări populare