Așa se face!

De fiecare dată unul iese din rând. Ba chiar mai mulți. Uneori ceilalți ripostează, alteori se uită în urma lor cu dispreț și oftează, a mustrare sau resemnare. Ce să-i faci, pare a spune oftatul lor, oamenii sunt nesimțiți.

Oare cum se face că majoritatea sunt pensionari? Oameni care au tot timpul din lume, ai zice. Oameni care au stat toată viața lor la cozi, pe vremea lui Ceușescu, disciplinați, cu scăunelul. Tocmai aceștia ies din rând, pensionarii. Poate că se răzbună și ei acum pentru frustrările de atunci, deși noi, cei de acum nu avem nici o vină. Acum, când nu mai e nici o regulă, nici măcar a bunului simț - mai ales aceasta. Sau poate că sunt cei care luau prin față, pe sub tejghea - securiștii - or, aceștia nu aveau răbdare, ei clar săreau peste coadă.

Ieri, coadă la un magazin. Coada, coadă, na, pe un singur rând, de unde oamenii se îndreptau spre cele două case când ajungeau aproape de ele. Un pensionar se așază chiar în spatele persoanei care plătea cumpărăturile. Îi atrag atenția, politicos, că în spatele ultimei persoane e coada.
- Ce coadă? țipă el. Nu vezi că sunt două cozi? Una aici, una dincolo? Nu vezi că n-ai habar?
Exact în acel moment s-a deschis o a treia casă. S-a dus glonț la ea și a zis:
- Așa se face!

Am răspuns și eu, ca un glonț:
- Da, așa se face! De-asta s-a ales praful de țara asta, că ați făcut așa toată viața voastră!

În spatele meu, oamenii stăteau la coadă. În liniște. Că așa se face!

Comentarii

Postări populare