Cu Eminescu și India în Cișmigiu

Oamenii vin la Izvorul lui Eminescu cu bidoane din plastic, le umplu cu apă și pleacă, neatenți la plăcuța de lângă izvor. Nu mai știu dacă e vreun anunț că apa ar fi potabilă ori nu, dar cui îi pasă?
Îl știe toată lumea. Ca și pe Eminescu. Mă întreb ce se va întâmpla mâine prin școli, pe la televiziuni.... Ce să se întâmple, e 15 iunie, e vineri. Lipscaniul se va umple cu tineri, absorbindu-i ca o gură de canal.

Tinerii nu mai vor să știe de Eminescu. Unii. Cei mulți. S-au săturat de atâta poezie, viața nu e deloc o poezie. Ei vor bani. Mulți. Să se ducă pe Lipscani, și nu la Teatrul de pe Lipscani deși și acolo se umple sala.

O doamnă din Brașov, de la librăria Imago Mundi, mi-a spus că l-a pus pe Eminescu in vitrină și într-un loc foarte vizibil în librărie mai acum ceva vreme. Printre cărți se afla și Eminescu și India. Le-a pus totuși cu o oareșce strângere de inimă. Îl mai citește cineva? Și a fost surprinsă să vadă că oamenii răsfoiau cartea, reveneau peste o saptămână, două și cumpărau Eminescu.

Eu l-am redescoperit pe Eminescu grație lui Didi - Amita Bhose. Și vă aștept să-l redescoperim împreună mâine, la Izvorul lui Eminescu din Cișmigiu. Voi fi acolo între orele 17 și 18, cu 14 volume Eminescu și India de Amita Bhose, teza sa de doctorat din 1975, sub îndrumarea științifică a doamnei Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Pentru opera lui Eminescu Didi a lăsat totul în India și n-a venit la o viață ușoară, material vorbind. Dar a plecat de la un confort material cum puțini își pot imagina. Tatăl său era avocat la Înalta Curte de Justiție din Calcutta - vorbim de anii 1940, profesor de drept la Universitatea din Calcutta,  bunicul său era orientalist și premiat de Cambridge pentru studii în orientalistică.

Voi fi acolo, cu Eminescu, așadar. Vă ofer cartea cu mare drag, în  semn de omagiu pentru Didi și Eminescu. De aduceți cu voi un eseu despre Didi - cum o vedeți voi pe Didi - mă voi bucura. Cine știe, poate se naște o carte cu gândurile voastre despre Didi.

Pe mâine, în natura cu crengile la pământ!

Comentarii

Postări populare