Învățământul de azi e prostituție...


...Mi-a zis un fost profesor pe care-l stimam dinainte de a-l cunoaște personal - l-am cunoscut recent, la mulți, mulți ani după ce am învățat după manualele sale. Mi-a zis cu amărăciune, motivându-și astfel lipsa de la catedră, deși ar mai fi putut obține derogare. L-aș fi putut întreba dacă nu a fost în învățământ în acești zeci de ani și dacă nu se simte oarecum vinovat că s-a ajuns aici. L-aș fi întrebat sigur dacă aș fi avut 20-25 de ani. La dublul vârstei și după o lună de învățământ actual în unul dintre cele mai prestigioase licee bucureștene îmi dau seama că nu ar avea de ce să se simtă vinovat. Nu poți schimba nimic de unul singur. Nici în doi, nici în trei.... Dacă mai ai un pic de înțelepciune te dai la o parte, căci altfel te ia valul pe sus și se bagă la fund. Mori pe baricade și nici măcar nu știi de ce mori, căci nu-i pasă nimănui. Unul, doi, trei elevi care mai vor să învețe câte ceva dar și ei vor să plece la studii „afară”. Profesorul de azi e un jandarm sau un învins. De ești jandarm faci ordine în clasă, de poți și nu ți se trage una peste gură, de ești învins oricum o iei peste gură, căci de ești în clasă e ca și cum nu ai fi.
Azi dimineața, niște fotografii sexi cu o profesoară din Argeș se derulau la teve. În pantaloni scurți, cu ciorapi cu fel de fel de funde, semiascunse de buzunarele ieșite din alți pantaloni scurți, domnișoara profesoară părea mai degrabă la un bar decât la o școală. Că ea vine așa nu pot spune că e problema ei. Că nu e. Dar ca directoare să mai spui, senină, că nu are ce să-i reproșeze acestei profesoare, ei, bine, aici avem două probleme. A profesoarei și a directoarei, că nici una nici alta nu au treabă cu respectul și cu acel bun simț care te oprește să te fâțâi în pantaloni scurți în fața elevilor, printre bănci.
Eu tot mai cred în decență, bun simț, respect. Știu că sunt mulți profesorii care mai cred și ei în valorile astea, însă cum prostituția se extinde în învățământ, eu cred că vor începe să plece, căci nu vor rezista. Înnebunești. Cu salarii umilitoare - 1000-1200 de lei un profesor debutant - făcând pe jandarmii, profesorii buni nu vor rezista. Se vor duce în lume mâncând pământul.
Prima profesoară pe care am văzut-o în pantaloni a fost la Universitate. Doamna profesoara avea niste pantalni negri, largi, evazati. Nu i se vedeau formele, nu i se ghiceau. O sa spuneti ca erau alte vremuri. Asa e. Erau vremurile bunului simt, ale respectului, ale decentei. De-aceea și fostul profesor folosește prezentul și nu trecutul când vorbește despre învățământ ca prostituție.
Altfel, trăiască nația, vorba lui Eminescu.

Comentarii

Postări populare